Με καταγωγή από την Λακωνία ο Πέτρος Τσαγκλής

Το όνομά μου είναι Πέτρος Τσαγκλής. Γεννημένος στην Αθήνα το 1994 από γονείς με καταγωγή από τη Λακωνία. Απόφοιτος των Τμημάτων Οδοντικής Τεχνολογίας του Τ.Ε.Ι. Αθηνών και Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Η παρακολούθηση στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Αρχαίος Μεσογειακός Κόσμος – Ιστορία και Αρχαιολογία» του Πανεπιστημίου Κρήτης αρχίζει από το 2023. Η πρώτη μου μελέτη υπό τον τίτλο «Ασωπός, μια αρχαία πρωτεύουσα κοιμάται στον Λακωνικό» με κυκλοφορία από τις εκδόσεις «Ηρόδοτος» το 2015. Η ενασχόλησή μου παράλληλα με τις σπουδές και την ιστορική έρευνα  είναι με τη μουσική και τον τομέα της εστίασης.

«Στηρίζεται σε έναν μεγάλο αριθμό αδημοσίευτων πηγών και χειρογράφων που αντλήθηκαν από τα Γ.Α.Κ., το Ιστορικό Αρχείο της Ε.Τ.Ε., την Εθνική Βιβλιοθήκη, ακόμα και από άγνωστα οικογενειακά αρχεία.»

Μεταξύ Μάνης και Τσακωνιάς

Η δημοσίευση του δεύτερου πόνηματός μου με τίτλο ”Μεταξύ Μάνης και Τσακωνιάς”. Τα Καλύβια Φοινικίου και η άγνωστη μονεμβασιώτικη ενδοχώρα (17ος – αρχές 20ου αιώνα)»  έγινε από τις εκδόσεις «Γραφή» τον Ιούνιο του 2024. Συνιστά έναν σημαντικό λίθο για τη συμπλήρωση και την κατανόηση της νεότερης λακωνικής ιστορίας. Τούτο, αφενός, επειδή πραγματεύεται την ιστορική διαδρομή και το πολιτισμικό ιδίωμα μιας ανεξερεύνητης μέχρι σήμερα περιοχής. Της δυτικής ακτής της χερσονήσου του Μαλέα. Η οποία βρισκόταν ανέκαθεν στα όρια μεταξύ των πολιτισμικών ζωνών της χερσονήσου του Ταινάρου, της οροσειράς του Πάρνωνα και της Κοίλης Λακεδαίμονος. Αφετέρου δε γιατί στηρίζεται σε έναν μεγάλο αριθμό αδημοσίευτων πηγών και χειρογράφων. Που αντλήθηκαν από τα Γ.Α.Κ., το Ιστορικό Αρχείο της Ε.Τ.Ε., την Εθνική Βιβλιοθήκη, ακόμα και από άγνωστα οικογενειακά αρχεία.

Βιώνει εκ του σύνεγγυς τον αγώνα δύο κοινοτήτων.

Με αυτό τον τρόπο ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή, όχι μόνο με τα γεγονότα-σταθμούς της τοπικής μικροϊστορίας. Αλλά και με τις επαγγελματικές, κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις, που συνέδεαν και διαχώριζαν άλλοτε τους κατοίκους της λακωνικής υπαίθρου. Βλέπει αγρότες και ποιμένες να συνάπτουν συμφωνητικά. Παραγωγούς κι εμπόρους να κοστολογούν και να μεταπωλούν την πραμάτεια τους. Ιδιοκτήτες να αντιμάχονται στα όρια των χωραφιών τους για λίγα μέτρα γης ή για τους καρπούς διαφιλονικούμενων δέντρων. Οικογένειες να καταρτίζουν προικοσύμφωνα προκειμένου να παντρέψουν τα παιδιά τους και ν’ αυξήσουν την περιουσία και την επιρροή τους… Ακόμη, ακολουθεί πρόσφυγες και μετανάστες στα αποδημητικά τους ταξίδια. Και βιώνει εκ του σύνεγγυς τον αγώνα δύο κοινοτήτων (σημ. χωριά Παπαδιάνικα και Ασωπός) με προσαρμογή και επιβίωση στις μεταβαλλόμενες συνθήκες που συνεπαγόταν η συχνή εναλλαγή ξένων επικυριάρχων και, τελικά, η ίδρυση του Ελληνικού Κράτους.

 Μια ιστορία πρωτότυπη, γραμμένη από τα “κάτω”, από το λαό

Το πιο αξιοσημείωτο όμως είναι ότι όλα αυτά δεν στηρίζονται στις επικρατούσες αντιλήψεις ή στις παραποιημένες “αλήθειες” των προφορικών παραδόσεων. Αλλά αντλούνται μέσα από τα έγγραφα που συνέταξαν ή υπαγόρευσαν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας. Που είδαν με τα μάτια τους και με συμμετοχή στα γεγονότα τα οποία μας αφηγούνται. Άνθρωποι απλοί ως επί το πλείστον, που ποτέ δεν περίμεναν ότι θα πρωταγωνιστήσουν. Πρόκειται λοιπόν για μια ιστορία πρωτότυπη, γραμμένη από τα “κάτω”, από το λαό. Και συνυφασμένη με την καθημερινότητα, τις συνήθειες και τις ανησυχίες του. Μέσα από τα παραπάνω, κι ακόμη, από τις εντυπώσεις παλαιών περιηγητών, από απογραφές των Ενετών και των Τούρκων, καθώς κι ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει το κείμενο, οι καταβολές ενός ολόκληρου αγροτικού πληθυσμού της πελοποννησιακής επαρχίας αναδύονται από τη βουβή κατάσταση, που τους έχει επιβάλει η σύγχρονη ιστορική έρευνα, και αποκτούν ξανά φωνή και υπόσταση έπειτα από αιώνες.

Τρόποι προμήθειας:

Η προμήθεια του βιβλίου «Μεταξύ Μάνης και Τσακωνιάς. Τα Καλύβια Φοινικίου και η άγνωστη μονεμβασιώτικη ενδοχώρα (17ος – αρχές 20ου αιώνα)» του Πέτρου Εμμ. Τσαγκλή  μπορεί να γίνει από τα παρακάτω καταστήματα:

Στην Αττική:

-«Πολιτεία», Αθήνα, Ασκληπιού 1-3

-Σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο στη γειτονιά σας κατόπιν παραγγελίας.

Στη Λακωνία:

-«Πάπυρος», Παπαδιάνικα.

-«Porto Grana Hub», Πλύτρα.

-«Βιβλιαγορά», Μολάοι, 25ης Μαρτίου 31.

-«Μικροί Γαλαξίες», Μονεμβασιά, Μαλβάζια 20.

-«Χαρτί & Μολύβι», Μονεμβασιά, 23ης Ιουλίου 1821 15.

-«Αδούλωτη Μάνη», Αρεόπολη.

-«Δωρικόν», Σπάρτη, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 34.

-«Τόλη Ευαγγελία – Λαϊκή Τέχνη», Γύθειο, Βασιλέως Παύλου 39.

-«Γνώση», Νεάπολη, Παπαναστασίου 14.

Δυνατότητα παραγγελίας υπάρχει επίσης μέσω αποστολής προσωπικού μηνύματος στο συγγραφέα καθώς και από την ηλεκτρονική σελίδα των εκδόσεων «Γραφή».

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.